dinsdag 18 oktober 2016

Tijd voor appelkruimeltaart

Pleegje vierde zijn verjaardag en ik bakte zelf de taarten. Ik mixte wat recepten door elkaar en kwam zo tot dit recept. Een heerlijke appelkruimeltaart. Het geheim zit 'm in de kruimellaag. Test 'm zelf!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem en zijkanten:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram kristalsuiker
- 175 gram roomboter
- 1 ei
- ongeveer 2 eetlepels paneermeel

Voor de vulling:
- ruim een kilo appels
- 2 handjes rozijnen
- 2 eetlepels custard
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels suiker

Voor het kruimeldeeg:
- 75 gram (koude) roomboter
- 110 gram bloem
- 50 gram kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 55 gram blanke hazelnoten (gehakt)

Gebruik een springvorm van 24 of 26 cm doorsnee

Hoe ga je het doen?
1. Begin met de kruimelbodem. Snij 75 gram koude roomboter in blokjes en doet dit in een kom met 110 gram bloem, 50 gram kristalsuiker en 1 theelepel kaneel. Wrijf dit tot een kruimeldeeg. 
2. Hak de hazelnoten in stukjes (mijn manier: hazelnoten in een stevige (diepvries)zak en met een hamer kapot slaan. Werkt perfect, het staat alleen maar raar :) ) En meng ze door het kruimeldeeg. Zet je kruimeldeeg nu afgedekt in de koelkast. 

3. Week de rozijnen in lauw water. 
4. Schil de appels en snij ze in stukjes. Meng ze daarna met kaneel en suiker. Laat de rozijnen uitlekken en roer ze door het appelmengsel. Je vulling is nu klaar. 

5. Zet je oven alvast aan op 180 graden. En vet ook je bakvorm in. 

5. Doe alle ingrediënten, behalve de paneermeel, voor het deeg voor de bodem en de zijkanten in een schaal. Kneed dit tot een deegbal. 
6. Bekleed nu je de bodem en zijkanten van je bakvorm met deeg. Als het goed is heb je ruim voldoende deeg. 
7. Strooi paneermeel over de bodem. Dit neemt het vocht uit de appels op zodat je bodem niet zompig wordt. 

8. Doe de vulling in de taartvorm en strooi daarover je kruimeldeeg. 
9. Zet hem voor zeker 60 minuten in de oven (de mijne heeft er wel 70 minuten ingestaan, maar dat is per oven verschillend)
10. Afkoelen voordat je hem aan gaat snijden. Eet smakelijk!

Smakelijke groetjes,
juf Leej


1 opmerking:

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..